2011. október 19., szerda

Rétes

Mindenszentekre rétest szokás sütni.

Hozzávalók:
1 kg rétesliszt
1 tojás
4 evőkanál olvasztott, de nem forró zsír
8 dl víz
csipetnyi só
pár csepp ecet

Jól kidolgozzuk.
Akkor lesz jó a tészta, ha hólyagos!
Az abroszt, amin kinyújtjuk, szórjuk meg liszttel.
A tésztát lisztes kézzel húzzuk ki!
Hártyavékonynak kell lennie!
Száraz ne legyen, mert akkor törik.
A töltelékhez én olajat használok, nem zsírt!
Szórt rétest szoktam készíteni.
A töltelék alá egy kevés búzadarát teszek.
A tölteléket ízlés szerint elkészítjük, "pettyezzük" vele a tésztát.
A "pettyek" közé tejfölt teszünk.
Végezetül egy kis olajjal megcsepegtetjük.

A tepsit kiolajozzuk.
A feltekert rétes tetejét is megkenjük olajjal. Vagy apró vajdarabkákat teszünk rá.
Ügyeljünk, hogy ne legyen túl olajos az összhatás!!!
Pirosra, ropogósra sütjük.

Persze készíthetjük készen vásárolt réteslapból is.
A lényeg, hogy szeretettel készüljön, mint minden, ami a kezünk alól kikerül.

Kedvenceim:
 a tökös-mákos,
 a tökös-túrós,
 a túrós-mákos,
 a túrós-mazsolás,
és a krumplis rétes, ami sós, borsos rétes.

Jó étvágyat kívánok!



Szeretettel: Szabóka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése