2011. október 13., csütörtök

Kökénylikőr

Hozzávalók:
1 liter törkölypálinka
(vagy bármilyen más jó minőségű,
 nem túl aromás pálinka,
 bár lehet,
 hogy attól csak még pikánsabb lenne:))
 40 dkg kökény
 1/4 liter víz
 12,5 dkg cukor
fűszer(ek): pl. fahéjrúd és szegfűszeg, vagy gyömbér, vagy vaníliarúd

A kökényt októberben megcsípi a dér. (Ha még nem csípte meg, fagyasztóba is tehetjük.) Alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és belerakjuk a törkölypálinkába. Állni hagyjuk kb. 3-4 hétig. Utána a vizet összefőzzük a cukorral, s miután kihűlt, hozzáadjuk a kökényes pálinkához. Állni hagyjuk még 5-6 hétig. Ha most nekiállsz, karácsonyra pont elkészülsz! Kitűnő ajándék! Nagy sikert arattam vele mindig. Évekig eláll, ha ugyan előbb el nem fogy...:)

Tipp: Ha kökény helyett aszalt vörösáfonyával készítjük, színeiben is a karácsonyt idézi.
Talán még a sommal készült változathoz sincsen késő...




Szeretettel: Szabóka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése