Hozzávalók:
1 liter törkölypálinka
(vagy bármilyen más jó minőségű,
nem túl aromás pálinka,
bár lehet,
hogy attól csak még pikánsabb lenne:))
40 dkg kökény
1/4 liter víz
12,5 dkg cukor
fűszer(ek): pl. fahéjrúd és szegfűszeg, vagy gyömbér, vagy vaníliarúd
A kökényt októberben megcsípi a dér. (Ha még nem csípte meg, fagyasztóba is tehetjük.) Alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és belerakjuk a törkölypálinkába. Állni hagyjuk kb. 3-4 hétig. Utána a vizet összefőzzük a cukorral, s miután kihűlt, hozzáadjuk a kökényes pálinkához. Állni hagyjuk még 5-6 hétig. Ha most nekiállsz, karácsonyra pont elkészülsz! Kitűnő ajándék! Nagy sikert arattam vele mindig. Évekig eláll, ha ugyan előbb el nem fogy...:)
Tipp: Ha kökény helyett aszalt vörösáfonyával készítjük, színeiben is a karácsonyt idézi.
Talán még a sommal készült változathoz sincsen késő...
Tipp: Ha kökény helyett aszalt vörösáfonyával készítjük, színeiben is a karácsonyt idézi.
Talán még a sommal készült változathoz sincsen késő...
Szeretettel: Szabóka
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése