2011. december 6., kedd

Bejgli

"Ha a szívedben nincs karácsony, a fa alatt sem találod meg."
(Charlotte Carpenter)




 


A legnagyobb dicséret, amit a bejglimre kaptam, hogy "igazi, nemzeti, hazafias".:)
Bevallom büszke vagyok rá.
Minden évben nagyon várom a bejglisütést!
Kitűnő karácsonyi ajándék!


Hozzávalók a tésztához (4 rúd bejgli):
1 kg liszt
40 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 dkg élesztő
3 dl tej
2 egész tojás + 1 sárgája
1 kiskanál só

A megkenéshez:
2 db tojás

A töltelékhez:
mazsola  v. kandírozott gyümölcs ízlés szerint (elhagyható)
1-1 mokkáskanál szegfűszeg
1-1 mokkáskanál fahéj
1-1 dl forralt tej
reszelt citrom- vagy narancshéj
25 dkg dió/mák/ cukrozatlan gesztenyemassza (/rúd)
20-20 dkg porcukor
kevés rum (1-2 korty)

Ha túl lágy a töltelék, megreped a tészta.
Ebben az esetben tehetünk bele pár dkg kekszmorzsát.

Ha száraz tehetünk még bele óvatosan forralt tejet vagy rumot.
A száraz bejglinél szörnyűbb nincs!!!

Az elkészítést Lajos Mari alapján bátran ajánlom,
ha valakinek nincs még tapasztalata (66 karácsonyi édesség).

Többször kell hideg helyen pihentetni, közben tojássárgájával, végül fehérjével megkenegetni.
Ettől lesz szép márványos!
A tekercsek tetejét sűrűn meg kell szurkálni fapálcikával sütés előtt!

Középső bordamagasságon aranyszínűre sütjük !


Alufóliába csomagolva tároljuk, hogy ne száradjon ki!
Akár 1 héttel előbb is elkészíthető, ha a család nem torkos...



Jó étvágyat kívánok!

Szeretettel:

Szabóka







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése