2011. december 11., vasárnap

Darázsfészek


2 dkg élesztőt 2,5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, 15 dkg vajat, egy csipet sót és 40 dkg lisztet.
Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük.  A tésztájának lágynak (nem túl lágynak!) kell lennie.
Ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele még egy kis lisztet. Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
10 dkg vajat 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg darált dióval megszórjuk és feltekerjük, mint amikor kakós csigát készítünk, majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól kb. 2 cm távolságra. Úgy tegyük a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit hajtsuk alá, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Ezután 30 percig még kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük.
Közben 5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzáteszünk 1 csomag vaníliás cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. A locsolás nagyon finom ízt ad neki. Ezután még 15 percig sütjük. Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vaníliasodót is kínálhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánok!

Szeretettel: Szabóka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése